Veckans Matcher

Malmö IBC – Förslöv

Två lag som kämpar förtvivlat för sin division 2 status inför kommande säsong möttes på tisdagen i Kirsebergs Sporthall. Precis som förväntat blev det en riktigt spännande match. Förslöv tog kommandot tidigt i matchen och ledde efter första perioden med 2-1. En ledning som man ökade på tidigt i andra perioden till 4-1. Malmö gör sedan ett mål efter halva perioden och går in i sista perioden med ett två målsunderläge. 4-2 är ett resultat som står sig tills det återstår ca tio minuter av matchen, då gör Förslöv 5-2 och bara två minuter senare gör man 6-2. Här skulle det varit avgjort om det varit i någon annan serie än division 2 Skåne. Bara 30 sekunder senare gör Palmstaden lånet Sebastian Karlsson 3-6. Det tar sedan ytterligare fyra minuter innan 4-6 målet kommer och ger Malmö hopp om poäng. Med 1,5 minuter kvar tar Malmö time out och satsar allt framåt. Man kostar på sig att missa en straff innan Förslövs ras börjar. Det efterföljande power playet för Malmö leder till en fem minuters utvisning på Förslövs Robin Nilsson. I spel 5 mot 3 gör Malmö inga misstag utan skjuter in 5-6 målet. I samband med målet åker den gamle Sofiero spelaren Pontus Nilsson, nu i Förslöv, ut 2+10 för osportsligt uppträdande och Malmö får chansen i 5 mot 3 igen. Återigen gör man inga misstag utan kan kvittera med 11 sekunder kvar av matchen. 6-6 blir sedermera också slutresultatet efter en mållös sudden death. Poängen gör att Malmö nu ligger en poäng ovanför kvalstrecket och Förslöv parkera på en femteplats med 4 poäng ner till kvalplatsen med 3 matcher kvar att spela.

Gårdarike – Willands

Inför matchen låg Gårdarike på niondeplats och kvalplats neråt på lika många poäng låg Willands men med bättre målskillnad och på så sätt ovanför kvalstrecket. Med de förutsättningarna har man en dramaturgi som inte ens Hollywood kan skriva. Men matchen blev trots förutsättningarna inte den dramatiska tillställning man kunnats hoppas på. Även om Gårdarike tog ledningen genom rutinerade Niklas Lindgren efter 3.34 i första perioden skulle det härefter, liket hela våren, bara gå utför. Det tog Willands bara 1,5 minuter att kvittera ledningen och i matchens tionde minut tog man ledningen, en ledning man sen aldrig släppte. Man vann första perioden med 2-1 och andra med 3-1 och Gårdarike hade fortfarande chansen inför tredje. Men närmare än en reducering till 3-5 kom aldrig Gårdarike utan föll tillslut med 9-3 mot Willands. Med detta resultatet i beaktningen kan man nu konstatera att Gårdarike tappat ytterligare en placering och ligger nu på sista kvalplats med sju poäng ner till Engelholm som har en match mindre spelad. Willands däremot ökade sina chanser och ligger nu sjua men har bara två poäng ner till Bjärred på sista kvalplatsen.

Stanstad – Ramlösa

Toppen mot botten i ett möte som inte betydde så mycket för något av lagen, då man trots teoretiska chanser på att nå kval uppåt (Ramlösa) och kval för att hålla sig kvar (Stanstad), krävdes det mirakel för att det skulle ske. Ramlösa som gått fram som ett skenande godståg mot ett Stanstad som härvar i botten, trots en rad godkända insatser senaste omgångarna, skulle inte bli någon spännande tillställning. Det tog Ramlösa lite drygt sex minuter för att punktera hela tillställningen. Då ledde man med 5-0 Man vann tillslut första perioden med 8-2 och man slog inte av på tempot i andra perioden. Även om utdelningen inte blev lika stor utökade man ledningen till 12-2. Matchen var sedan länge avgjord och Ramlösa spelarna sjönk i tempo och koncentration vilket Stanstad inte var sena på att utnyttja och vann sista perioden med 6-2, vilket ledde till ett slutresultat på 14-8 till Ramlösa. Matchen gjorde allt definitivt. Ramlösa kan inte längre nå kval uppåt och Stanstad gör Lugi sällskap i division 3 nästa säsong.

Lugi – Lönsboda  

Inför denna match fanns egentligen bara en fundering. Hur stor skulle Lönsbodas seger bli? Lönsboda som vid vinst skulle gå upp på lika många poäng som ledarna Höllviken behöver göra mål för att ta igen Höllvikens överlägsna målskillnad. Det började onekligen bra för Lönsboda som efter första perioden ledde med 6-0. Lite sämre produktion i andra perioden gav ett 8-0 överläge inför sista perioden. Väl där gaskade Lugi upp sig en hel del och spelade jämt med Lönsboda. Efter 8 minuter ledde man tredje perioden med 2-0, efter det vaknade maskineriet i Lönsboda igen och man gjorde två mål och fastställde slutresultatet till 10-2. Lönsboda och Höllviken ligger nu på samma poäng och lika många spelade matcher. Höllviken ledder på bättre målskillnad (+78) mot Lönsboda (+47). Vi kan nu se fram emot en serie som kommer leva ända in i slutet i både botten och toppen.

Bjärred – Frosta

Likt de flesta matcher i denna serien är även denna en riktig sex poängsmatch. Bjärred som har visat en dålig form mot Frosta som blivit bättre och bättre de senaste omgångarna. Bjärred skulle vid förlust bli rejält indragna i kampen med Engelholm om att inte åka ut direkt ihop med Lugi och Stanstad. Vid Frosta vinst skulle man i princip säkra sitt division 2 kontrakt. Även om det är Bjärrede som tar ledningen i sin hemma borg är det Frosta som går till pausvila efter första perioden med en 2-1 ledning. Men i den andra perioden avgörs matchen genom ett otroligt Bjärreds ryck, som börjar med ett straff mål av Andreas Ling och avslutas av Peter Sjöstrand fram till 4-2. 3-0 i andra perioden till Bjärred var något som Frosta inte skulle orka resa sig från. Istället Punkterade Andreas Ling matchen med sitt tredje mål för kvällen i början på tredje perioden. Johannes Eriksson gör tröstmål för Frosta på straff fram till slutresultatet 5-3. Bjärreds segern gör kampen om att undvika kval än mer infekterad. Det skiljer nu bara fem poäng mellan Gårdarike på tionde plats och Förslöv på femte.