The Captain Times analyserar Division 2

The Captain Times Floyd har analyserat lagen och tabellen så här långt, samt reflekterar över hur det hela ska sluta.

1. Höllvikens IBF – 18m – 44p

Fjolårets serietvåa ansågs då ligga i toppen mycket pga sitt jämna lag och kräsna människor runt serien ansåg att Höllviken inte riktigt hade den individuella skickligheten för att nå ända fram förra säsongen. Denna säsongen har man inte gjort några märkvärdiga nyförvarv och de var nog egentligen ingen som räknade med att de skulle vara bättre än förra säsongen men det har dem onekligen varit. Höllviken har varit seriens stabilaste lag och radat upp tre-poängare, inte alltid på ett övertygande sätt men likväl har man vunnit och dessutom har man i skrivande stund klart bäst målskillnad. Till skillnad från förra säsongen har man några spelare som är uppe och sniffar på poängligaledning och kanske är det dessa spelare som lyft sig ett snäpp och fått med sig övriga i laget. Hursomhelst har Höllviken ett stabilt grepp och om man lyckas besegra Lönsboda i Söndagens match finns det förmodligen ingenting som kan hindra Höllviken från seriesegern. Personligen tror jag att Höllviken reder ut stormen, man har kvaliteérna samt flytet som krävs för att vinna serien och därmed tror jag att vi snart kan gratulera Höllviken till en div.1 plats.

2. Lönsboda IBK – 17m – 38p

Seriens stora överraskning har gått från klarhet till klarhet genom ett enkelt och vägvinnande spel. Man har en på papperet väldigt ung och tunn trupp utan direkta stjärnor men trots det vinner man den ena jämna matchen efter den andra och efter sin halvsvaga start på säsongen har man knappt gått på en enda mina. När det gäller Lönsboda så avgörs förmodligen den största delen av deras öde till helgen när man ställs mot Gårdarike och Höllviken. I Höstas förlorade man bägge dessa möten med en viss marginal så det ska bli mycket intressant och se huruvida Lönsboda kan fortsätta sin fina svit. Dessa matcher betyder naturligtvis väldigt mycket även för Lönsbodas motståndare så det lär bli två tuffa jämna matcher och personligen tror jag faktiskt att Lönsbodas svit kommer att brytas. Kanske är det för seriens skull som jag hoppas lite att Lönsboda förlorar bägge matcherna och därmed öppnar upp för lagen bakom med KFUM Malmö i spetsen. Dessutom skulle det vara intressant och se en match mellan KFUM och Lönsboda i ett senare skede som betyder så mycket. Oavsett hur säsongen slutar för Lönsboda ska man vara mer än nöjda med sin premiärsäsong i serien och med rätt utveckling på det unga laget blir man definitivt att räkna med i framtiden.

3. KFUM Malmö – 18m – 35p

Seriens på förhand jättestora favorit har inte riktigt lyckats hitta jämnheten som ovanstående lag. Istället har man vunnit en del matcher stort för att sen gå på pumpen mot ett lag längre ner i tabellen. På papperet har man fortfarande ett väldigt bra lag som börjat leverera mer och mer på slutet med tre raka segrar i bagaget men frågan är om det räcker för att nå en kvalplats? Som tidigare nämnts krävs det förmodligen att Lönsboda inte vinner två matcher i helgen samtidigt som KFUM rycker upp sig lite till och i princip vinner resten av matcherna. KFUM har satsat hårdast inför säsongen och det skulle förmodligen ses som ett misslyckande om man inte tar steget upp denna säsong och det kan naturligtvis innebära en negativ press på spelarna men samtidigt har man ett av de mer rutinerade lagen så man ska nog kunna hantera detta faktum. I övrigt är det intressant att notera att seriens stora stjärna(Christoffer Hassing) de senaste säsongerna, inte producerat riktigt lika mycket poäng denna säsong och ”bara” parkerar på en tionde plats i poängligan. Kanske har han hämmats av att ett par andra ”stjärnor” anslutit till Malmö och tagit lite plats från honom men det återstår att se då de stora stjärnorna är som bäst när det gäller som mest så det är upp till Hassing att bevisa i slutet av serien.

4. FC Ramlösa – 19m – 33p

Ett av seriens yngsta lag fick en väldigt tung start på säsongen där det mesta tycktes gå emot laget. Betydande spelare från fjolårs säsongen lämnade för semestrar och laget förlorade flera jämna matcher och såg ut att gå mot nedflyttningskamp även denna säsongen. Det är fortfarande ett hot att Ramlösa kan åka ur serien men under våren har man tagit sig samman och målskillnaden på de tre senaste matcherna är imponerande 38-9 och för nuvarande har man sex raka segrar efter jul. Nyckeln bakom framgångarna i vår är helt enkelt att laget har spelat ihop sig, spelarna som kom underifrån har tagit för sig och blommat ut ordentligt. Samtidigt har nyförvarven tagit sitt ansvar och framförallt har de två nyförvarven som anslöt i januari tagit för sig ordentligt. Som backklippa fick man in Christopher Sjögren som ifjol spelade regelbundet i Malmö FBC som bekant var seriesegerare i serien ovan(div.1 södra numera) och från Mora anslöt Joachim Eriksson till forwardssidan. Samtidigt har nyförvarv som Hampus Malm(tidigare Åstorp) börjat leverera med t.ex. sex mål på de tre senaste matcherna. Totalt sett har laget lyft sig och med rätt flyt kan man faktiskt blanda sig i kampen om andraplatsen men först och främst får man se till att säkra sitt kontrakt och infria lagets målsättning om en topp 5 plats.

5. Malmö IBC – 18m – 30p

Ytterligare en nykomling som gjort en stark första säsong. Var ett tag ordentligt inblandat i toppstriden men har under våren tappat något och får nu sikta in sig på att först och främst undvika kval även om man har en teoretisk chans att nå andraplatsen. Ett lag som är svårt att få grepp om, å ena sidan är man farmarlag till Malmö FBC men å andra sidan har man framförallt spelare som kanske inte är aktuella för Malmö FBC medtanke på sin ålder så jag vet inte riktigt hur målsättningen är för Malmö. Hursomhelst är det ett lag som kan slå alla lag en bra dag samtidigt har man haft stora problem med lag från den absoluta botten så en viss jämnhet krävs nog om man ska undvika kval. Två viktiga matcher på kort tid mot Ramlösa och Höllviken, två segrar där så kan man förmodligen glömma allt snack om kval neråt men två förluster där så är man ordentligt indraget i bottenstriden.

6. Gårdarike IBK – 19m – 29p

Här kommer så den första riktigt stora nedflyttningskandidaten Gårdarike som med tre raka förluster fått ett tufft utgångsläge för slutspurten. Laget presterar en hel del mål framåt men saknar fortsatt nödvändig struktur defensivt sett för att kunna blanda sig i toppstriden. Borde egentligen med så många möjliga poängplockare framåt ses som ett allvarligt hot mot toppen men har misslyckats med att få ihop försvaret samt målvaktsspelet. Har släppt in flest mål i serien och kan mycket väl i slutändan hamna på en kvalplats ner. Det som talar för Gårdarike är dock att de har en tendens till att vinna helt ”fel” matcher vilket gör dem till favoriter mot Lönsboda på fredag. En seger där skulle givetvis ge extra näring inför fortsättningen men nyckelmatchen för Gårdarike blir nog ändå Frosta borta den 18 februari där mycket kan avgöras för bägge lagen.

7. Willands IBK – 19m – 28p

Seriens klart bästa kontringslag har haft ett mer än bristande bortaspel under säsongen vilket straffat dem hårt. Nu har man fått tillbaka Zoltan från Göinge samtidigt som man tycks ha lockat några spelare(Filip Olsson kanske?) till att spela bortamatcher och då ska man faktiskt utan problem kunna undvika nedflyttning. Med ett bättre bortaspel och lite bättre försvarsspel hade man förmodligen kämpat om en topp två placering men nu får man istället se till att undvika nedflyttning. Kommer troligen vara det lag som gör flest mål under de fem sista omgångarna och det ska räcka för att säkra kontraktet som man enligt mig är för bra för att missa. Fast med lite missflyt och några avhopp till bortamatcherna så kan fadäsen fortsätta för Willands.

8. Förslövs IF – 18m – 28p

Så på den sista säkra platsen hittar vi en av seriens största negativa överraskningar som har rutin så det räcker och blir över men ändå inte lyckats. Valde i sedvanlig ordning att plocka in spelare från den äldre generationen till säsongen och det känns som att det hämmat de unga spelarna som tycktes slå igenom ifjol. Samtidigt är jag lite tveksam till hur träningsflitigt lag Förslöv egentligen är, flera spelare pendlar och jag är tveksam till att de ens tränar flera dagar i veckan. Annars ska jag erkänna att Förslöv på papperet helt klart är ett bra lag som kan utmana flera lag i serien. Har nu två raka klara segrar vilket ger lite andutrymme i botten och förmodligen får vi se Förslöv i denna serien även nästa säsong. Man har helt enkelt för mycket kvalitet och rutin för att åka ur serien och agerar förmodligen på ett liknande sätt som ifjol då man gjorde ett ryck mot slutet av säsongen vilket gjorde att man klarade sig kvar.

9. Frosta IBF – 18m – 27p

Ytterligare ett lag som varvat bra insatser med sämre sådana. Har en tendens att vinna några raka matcher för att sen förlora några raka. Har dessutom en riktigt dålig målskillnad vilket inte är en bonus inför fortsättningen. Visserligen har man en spelidé och ett försvarsspel som man tror på och det är åtminstone en grund att stå på. För att kunna klara sig kvar måste man dock höja moralen något och inte tappa matcher bara för att det trillar in någon boll. Senaste matchen hade man det väldigt tufft mot ett bra Willands och det gäller att man kan vända sin trend relativt fort nu. Som tidigare nämnts blir Gårdarike hemma en jätteviktig nyckelmatch som mycket väl kan avgöra Frostas öde. Noterbart är att fjolårets poängkung för Frosta(Tobias Persson) producerat något mindre än ifjol från sin backplats och kanske finns där lite sparkapital samtidigt som det är högst troligt att vi får se kapten Eriksson zorra in något betydelsefullt mål i slutet av säsongen.

10. Bjärreds IBK – 18m – 27p

Lagen som trillade ner från divisionen ovan har haft det minst sagt tufft sin första säsong i div.2 Skåne och Bjärred är inget undantag. På försäsongen imponerade man inte alls och det såg ut som att man led för mycket av alla sina spelartapp och truppen såg milt sagt tunn ut. När så serien väl började var allt det som bortblåst och Bjärred såg ut att bli ett topplag med ett extremt stabilt försvarsspel och vassa omställningar. När vi nu kommit en bit in på våren tycks Bjärreds tunna trupp gett utslag för nu har man tappat rejält och parkerar långt ner i träsket. De som ska vara stöttespelare levererar inte alls och mycket ser mörkt ut på Bjärreds himmel. Framförallt är det offensiven som inte klaffat alls och där finns en del att jobba med och för Bjärreds del ska det nog stämma helst redan på söndag när man ställs mot Förslöv i Bjärehovshallen. Medtanke på formen så får Förslöv ses som favoriter och det är nog faktiskt nödvändigt att Bjärred tar sig i kragen och överraskar positivt för annars är man enligt mig det lag som Engelholm ska ta sikte på för att kunna rädda en kvalplats.

11. FBC Engelholm ungdom – 19m – 20p

Ett lag som precis som ifjol låter mycket i sitt spel kretsa kring firma Jesper Jönsson – Oskar Lindberg. Tyvärr för Engelholms del har detta inte riktigt räckt till. Engelholm har misslyckats med att få fram nya talanger som blommar ut och nu ser det väldigt tungt ut för seriens kanske formsvagaste lag. Sista räddningsplankan är Fredagens match hemma mot Frosta där seger är ett måste och det är mycket upp till tidigare nämnda duo om det ska bli så. Annars får Engelholm ta nya tag i div.3 och isåfall förmodligen utan duon som lär bli uppflyttade till div.1 laget. Fast det är ett senare bekymmer, för nuvarande är det helt enkelt upp till Engelholm att höja försvarsspelet och vinna de matcher som är kvar och sikta in sig på att nå Frosta, Bjärred eller Gårdarike.

12. IK Stanstad – 19m – 15p

Staffansstorpslaget har haft det mer än tufft sedan uttåget ur div.1 och nu ser man ut att åka rakt ner i div.3 även om man fortfarande har en teoretisk chans att klara kontraktet. Svårt att peka på exakt vad som gör att laget åker ner men coachtrion har helt enkelt inte lyckats få ut tillräckligt mycket av truppen och det blir av allt att döma nya tag i div.3 nästa säsong. Lite tråkigt att den stora talangfabriken nu hamnar allt längre ner i seriesystemet för förhoppningsvis kan man hitta nya talanger att lyfta upp i en lägre division.

13. Lugi IBK – 18m – 1p

Den anrika föreningen Lugi började sitt fall redan under fjolårets vårsäsong där man inte alls var bra efter att spelare lämnat och när sen fler lämnade under sommaren var det ganska troligt att det skulle bli en tuff säsong för Skånes kanske anrikaste förening. Tyvärr är man väldigt beroende av vilka studenter som flyttar till staden och nästa säsong skulle man utan problem kunna få in 5-6 riktigt bra spelare som flyttat ner och isåfall kanske vi snart får återse Lugi i denna serien men om nuvarande lag utan ledare och knappt spelare ska få kämpa vidare lär det nog dröja några säsonger innan Lugi är på fötter igen.

Hur slutar då detta?

Ja jag har redan varit inne en del på vad jag tror men för att göra det klart och tydligt tror jag att Höllviken vinner serien och därmed spelar i div.1 nästa säsong. Man är stabilast och förtjänar den platsen efter två bra säsonger. På andra plats kommer faktiskt Lönsboda sluta trots att man förlorar mot Höllviken på söndag, tyvärr kommer Lönsboda inte räcka till i kvalet enligt mig så de kommer få spela i samma serie nästa säsong. I denna serie kommer även Åstorp/Kvidinge att spela och det gör att det kommer bli kval neråt för två lag från denna serien. Dessutom tror undertecknad att även SödraDal åker ur div.1 och det skulle innebära att fyra lag endast kvalar om två platser i div.2. Så för att tala klarspråk kommer Lugi få sällskap av Stanstad och Engelholm ungdom. De lag som får kvala blir Bjärred och faktiskt Gårdarike som precis blir passerade av Frosta i slutet av serien. Underifrån kommer tvåorna få kvala och det ser ut att bli Slottshöjden samt Skurup. Om dessa lag får göra upp i en fyralagsgrupp kommer Skurup segra före Bjärred följt av Gårdarike och sist Slottshöjden. Det innebär att om tre lag klarar sig(om SödraDal klarar sig kvar eller Lönsboda klarar kvalet upp) så gör även Gårdarike det men annars får de alltså göra Lugi, Stanstad och Engelholm sällskap ner till div.3 enligt mig. Sammanfattningsvis ska man säga att det varit en galen jämn serie och alla lag kan fortfarande slå alla så i princip allt kan hända så förhoppningsvis har jag inte alla rätt i min tippning …

Floyd out!