Helgens matcher 3-5/3

Helgens matcher

Förslöv – KFUM Malmö

Förslöv var inför matchen det lag av de som är inblandade i kvalstrecks dramatiken som hade som bäst utgångsläge. Vid vinst mot KFUM skulle man i praktiken säkra sin division 2 status. KFUM började dock bäst och gick upp till en 3-0 ledning efter 14 minuter i den första perioden innan Förslöv lyckades med att göra sitt första mål. Mer mål blev det inte i den första perioden utan KFUM ledde med 3-1 inför andra. Bara 11 sekunder efter att Förslöv lyckats med att klara ett box play utökar Malmö sin ledning till 4-1 i andra periodens början. Förslöv ger dock inte upp utan reducerar återigen, denna gången i power play genom Viktor Hägerström. Förslöv mäktar med ännu ett mål innan periodvilan och det är genom lagets poängkung Robin Nilsson som kommer direkt från utvisningsbåset och gör 4-3. I sista perioden satsar Förslöv allt framåt för att åstadkomma en kvittering. Man tvingar KFUM att ta en time out redan fem minuter in i tredje perioden. Men kvitteringen låter vänta på sig tills 15.28 då Robin Nilsson gör sitt tredje mål för kvällen. Matchen är oavgjord efter tre perioder och fick avgöras med fem minuters sudden death. Men det behövdes bara 10 sekunder innan Förslöv avgjort matchen och lagt beslag på extra poängen. En väldigt viktig seger för Förslöv som ligger kvar på femteplats och har fem poäng ner till Malmö IBC på sista kvalplatsen. Man är i princip klara för att undvika kvalspel. Det krävs maximalt oflyt med resultaten och att Bjärred tar in 46 mål. KFUM får fortsätta att kämpa med Ramlösa om tredje platsen. Båda lagen har 42 poäng inför de avslutande omgångarna.

Willands – Bjärred

Bjärred kunde med seger i bortamatchen gå om Willands och lämna kvalplatsen. Men ett formstarkt Willands skulle bli för svåra för Bjärred som sjunker längre ner i tabellen. Man höll jämna steg med Willands hela matchen men hade bara ledningen en gång och det var när man gjorde 1-0 i första perioden. Den ledningen hade man dock bara i en minut innan Willands kvitterad till 1-1. Det var även resultatet som den andra perioden inleddes med. Efter drygt halva andra perioden tar Willands ledningen och tre minuter senare är det Bjärreds tur att kvittera tillställningen. Med 2,5 minuter kvar av mellan akten tar Willands ledningen, en ledning man sedan aldrig släppte. Istället utökade man till 4-2 inför sista perioden. Bjärred reducerade till både 4-3 och 5-4 i sista perioden men närmare än så kom man inte. Willands van tillslut med 8-5 och  har skaffat sig ett bra utgångsläge för att undvika kvalplatserna. Man har fyra poäng ner till Malmö IBC och fem till Bjärred som halade ner till tionde plats och behöver troligtvis vinna båda sina sista matcher för att vara säkra på att undvika kval.

Engelholm – Gårdarike

Livsviktig match för båda lagen. Engelholm var tvungna att vinna för att kunna nå en kvalplats och Gårdarike behövde vinna för att ta sig över kvalstrecket och ur sin dåliga form. Det blev en väldigt jämn match som avgjordes efter ett ryck i den andra perioden. Lagen följde varandra ända upp till 4-4 där Gårdarike hade ledningen tre gånger och Engelholm fick vara det jagande laget. Men när Gårdarike gjorde ett ryck i slutet av den andra perioden kunde inte Engelholm komma tillbaka ytterligare en gång.  På lite mer än en minut gjorde Gårdarike två mål till 6-4. Engelholm var visserligen nära hela tiden och hade både 5-6 och 6-7 men fick hela tiden jaga.  Man gjorde även 7-8 med sex minuter kvar men två måls överläget Gårdarike fick i andra var för svårt att hämta upp och Engelholm får nu ta nya tag i division 3 nästa år tillsammans med Lugi och Stanstad. Gårdarike däremot klättrade över kvalstrecket och ligger en poäng före Malmö IBC men har en match mer spelad och får hoppas på att resultaten går deras väg.

Frosta – Lugi

Serien strykgäng Lugi hade som väntat ingenting att hämta mot Frosta som spelar för att undvika kval. Man döda matchen redan i den första perioden som man vann med 5-0. Man hann till och med gå upp till 9-0 innan Lugi fick göra sitt första mål i matchen. Inför sista perioden ledde Frosta med 11-1.  Frosta som redan säkrat segern i matchen, och i praktiken även sin division 2 status för kommande säsong, slog av på takten och Lugi fick vinna den sista perioden med 3-2. Slut siffrorna blev tillslut  Lugi har två matcher på sig för att sudda ut den icke så smickrande nollan i vinstkolumnen.

Lönsboda – Malmö IBC

Helgens sista match gick mellan nykomlingarna Lönsboda och Malmö IBC. De båda nykomlingarna slåss i varsin ände av tabellen. Lönsboda går vid vinst upp i delad serieledning tillsammans med Höllviken med en match mindre spelad. Malmö däremot behöver vinna för att undvika kvalstrecket neråt. Malmö som vid juluppehållet låg på bekvämt avstånd från bottenstriden har efter en tung vår nu blivit rejält indragna och vid förlust mot Lönsboda skulle man hamna under strecket för första gången. Således en viktig match för båda lagen. Lönsboda satte igång sitt vägvinnande maskiner direkt och gav inte Malmö en chans i den första perioden som man vann med klara 3-0. I den andra perioden gjorde man i början också 4-0 innan Malmö vaknade till liv. Malmö fick med sig 4-1 inför den sista perioden och satsade där allt framåt för att ta med sig segern hem till södra Skåne. Redan efter tre minuter in i den tredje perioden hade man reducerat två gånger fram till 4-3. I samband med 4-3 målet tog Lönsboda time out för att lugna ner sig och se till att matchen inte skulle glida dem ur händerna. Bara minuter efter time outen så gjorde man 5-3 genom Tobias Linde. Det resultatet stod sig matchen ut trots stor Malmö press. Det gör att toppen tätnar och Höllviken måste hoppas på andra lag för att kunna bärga segern. Frågan är om man kan räkna med hjälp från sina antagonister i KFUM Malmö i nästa omgång. Höllviken har en tuff borta match mot Ramlösa kvar som man måste vinna för att ha chans att ta direkt platsen till division 1. Lönsboda för första gången i pole position i tabellen. Malmö har det tyngre och är nu under strecket med en poäng upp till Gårdarike på rätt sida.